Kao rusofil i prevodilac, imala sam priliku da posetim mnoga mesta u različitim delovima Rusije i nagledam se beskrajne lepote, što kao turista i ćešće – kao pratilac poslovnih delegacija. Ipak, sreća me do sada nije poslužila i odvela do Sibira, tačnije, do jezera Bajkal.

Kažu, da na jeziku naroda Kurikan, koji je u regiji Sibira živeo pre 1300 godina, “Bajkal” znači “mnogo vode”. Ne bi trebalo sumnjati u tačnost ovog prevoda, ako se ima u vidu da je to najdublje jezero na svetu, sa najvećom izmerenom dubinom od 1.637 metara i prosečnom dubinom od 730 metara, ako se zna da se u njega uliva 336 reka, a iz njega ističe samo jedna – Angara. Ako se zna da ono sadrži 20% nezaleđenih svetskih rezervi slatke vode. Od ovog jezera možda zavisi budućnost sveta. Inače, na obalama Angare nikla je prestonica Sibira, grad Irkutsk.

Ovaj prirodni fenomen, u srcu Sibira, 3.500 kilometara od Pacifika i oko 4.000 kilometara od Moskve, prema tumačenju geologa, nastao je tako što se više malih jezera i rečnih tokova postepeno povezalo u jednu celinu. U obliku je polumeseca. Njegova voda je neobično prozirna, skoro do 40 metara u dubinu i sadrži neznatne količine soli i drugih minerala, što je čini gotovo besprekorno čistom. Veruje se da tome doprinose specifični mikroorganizmi koji žive u vodi i imaju osobinu da uništavaju, to jest hemijski razlažu, sav organski otpad. Uopšte, flora i fauna su vrlo bogate i razvijene, pri čemu se oko 2/3 biljaka i životinja koje u njemu obitavaju ne mogu pronaći ni na jednom drugom mestu na svetu. Klima je u ovom delu znatno različita u odnosu na ostatak Sibira, leta su svežija, a zime hladnije. Temperatura vode je oko 10oC. Dužina obala je 2000 km, širina jezera 48 km.

Bajkal se smatra za jedno od najvećih svetskih čuda, a Rusi ga nazivaju još i “sveto more”. Na listi “Mesta na svetu top 100” zauzimaje pod brojem 75. UNESKO ga je 1996 godine uvrstio u Svetsku prirodnu baštinu.

Na šumskom vidikovcu uz Bajkal, sa kog se pruža veličanstveni pogled, posetioci na grane drveća privezuju krpice i trake, sa željom da se još nekad tamo vrate.

A ja bih da samo jednom ugledam to svetsko čudo i nauživam se u njegovoj lepoti. Sigurna sam da nisam usamljena u svojoj želji.